Monday, June 1, 2009

Skrebl na srpskom jeziku

Kompanija za proizvodnju igračaka Matel (Mattel inc.) još uvek nije našla izdavača za igru skrebl (Scrabble®) za tržište na srpskom jeziku. Ova igra se u originalu može naći na tridesetak jezika, ali srpska verzija još uvek ne postoji. U Beogradu se u prodaji može naći samo hrvatska verzija. Kako frekvencija slova u rečima hrvatskog i srpskog jezika (ekavski) nije jednaka, bodovanje nekih slova bi trebalo da bude nešto drugačije.

* Dodato 2.2.2016:
U međuvremenu, grupa skrebl-entuzijasta je uspela svojim trudom, a koristeći distribuciju slova za skrebl sa ovog bloga, da napravim sasvim lep komplet za igranje skrebla. U vrećici, sa drvenim slovima. Javite im se putem fejsbuka na ovoj adresi: Super igre ako ste zainteresovani za njihov proizvod


Srećom, tu je blog broj 37, koji se pozabavio ovim problemom. Za uzorak srpskog jezika poslužio je kratki roman Dragoslava Mihailovića - Kad su cvetale tikve. Ovako izgleda statistika učestalosti slova:


Ova verzija skrebla ima 104 pločice sa slovima i 2 blanko "džoker" pločice, sve zajedno 106. Bodovanje za određena slova može se videti u fajlovima koji vam mogu pomoći da sami napravite primerak ove igre:



Ako volite igre na otvorenom, evo inspiracije koja dolazi iz Ohaja, SAD. Džejn i Kit Krejn svoj skrebl igraju u bašči, razvijajuću verbalne sposobnosti mozga, šireći sopstveni rečnik, ali i jačajući mišiće dok prenose drvene ploče sa slovima:
Link >>>

12 comments:

  1. ajde ovo da napravimo za more!

    ReplyDelete
  2. Ajde. Mislim da najbolje odgovara tikovina.

    ReplyDelete
  3. kilavo ministarstvo!

    ReplyDelete
  4. Ja se dobro secam da sam imala cirilicni skrebl pre jedno 10-15 godina (sta li se desilo proizvodjacu toga?). Nazalost nisam ga ponela sa sobom u Ameriku, a od ovog na engleskom me boli glava. Hvala za fajlove, stampacemo, pravicemo - citace nam deca cirilicu :).

    ReplyDelete
  5. Samo mi je ovo H nesto sumnjivo, ima ga u procentima kao i lj, a vredi samo jedan bod...

    ReplyDelete
  6. H je samo na maloj slici 1, a na PDF-u vredi 8.

    ReplyDelete
  7. Ja imam skrebl na srpskom vec 20 godina mogu ti poslati sliku.

    FB http://www.facebook.com/profile.php?id=589588570&ref=tn_tnmn

    ReplyDelete
  8. Ko god ima neki stari srpski Skrebl molim da se javi. Projekat u toku.
    Jovan

    ReplyDelete
  9. Свака част на труду.
    Похвале.

    ReplyDelete
  10. da ovo je definitivno najbolja distribucija za srpski. ja sam kupio ovu verziju -http://www.dominomagazin.com/tech/zabava-igre/ukrstene-reci/ i čini mi se da je iskorišćena baš ta i odlično se igra. za razliku od hrvatske gde ima previše slova J i I

    ReplyDelete
  11. Хвала са новог зеланда!

    ReplyDelete
  12. moze se kupiti drvweni na superirgesrbija

    ReplyDelete