Friday, May 22, 2009

Pinjola i čudno voće

PinjolaMožete li da nabrojite onih pet čula koja je Aristotel izdvojio kao osnovna? Većina će to uspeti, a najčešće će poslednje navesti čulo ukusa. Ali, ukus nije uvek fenjeraš među čulima, on zauzme prvo mesto kada se radi o poslu degustatora, na primer. Pojavi se u žiži i onda kada nešto nije u redu sa njim.

Takav je slučaj poremećaja čula ukusa izazvan pinjolom (semenom šišarke bora). Tokom 2008. godine pojavile su se prijave o čudnom, neprijatnom metalno-gorkom ukusu koji traje danima, bez vidljivog razloga. Malo po malo, ljudi koji su imali ovakve simptome, putem interneta su uspeli da se povežu i zaključe da su svi imali jednu zajedničku karakteristiku: jeli su pinjole.

Cudno voceI dalje se ne zna šta tačno izaziva ovu promenu u receptorima na jeziku, ali bi antidot za taj odurni ukus mogao da se traži u čudesnom voću (Synsepalum dulcificum) . Plodovi ove afričke biljke teraju receptore da u mozak sprovedu informaciju o izuzetno slatkom zalogaju, bez obzira na to da li se radi o renu, limunu ili glavi u škembetu. Bilo bi zanimljivo saznati šta jače utiče na čulo ukusa: otužnost pinjole ili slatkoća čudesnog voća. Ko zna, možda su to već saznali sudionici flavour tripping žurki.

No comments:

Post a Comment